Urologie Gent

De privépraktijk van de urologen Dr. Thomas Van Erps en Dr. Annelies Ringoir situeert zich in de Prinses Clementinalaan aan het Sint-Pietersstation in Gent.

Urologie is de heelkundige specialisatie van het urinair stelsel bij vrouw en man, alsook het voortplantingsstelsel bij de man. De organen die door de uroloog worden behandeld omvatten beide nieren, de urineleiders, de blaas, de plasbuis, de prostaat, de penis en de teelballen. Ook aandoeningen van het lieskanaal (liesbreuk) worden door de uroloog behandeld.

In onze praktijk in Gent kunnen zowel mannen, vrouwen als kinderen terecht voor allerhande urologische problemen:

  • Centrum voor laserchirurgie: Urologie-Gent biedt in het AZ Jan Palfijn sinds 2021 als eerste perifere centrum van Gent laserenucleatie van de prostaat aan. Deze procedure, ook wel HoLEP genaamd, is de meest geavanceerde techniek in de behandeling van goedaardige prostaatvergroting.

  • Plasproblemen: verminderde straal, moeite om te starten met plassen, gevoel van niet leeg te plassen, ’s nachts moeten opstaan om te plassen, moeilijk ophouden, nadruppelen, urineverlies, pijn bij plassen, ...

  • Bloed in de urine (hematurie): bloed bij de plas is nooit normaal en dient dringend te worden onderzocht

  • Oncologie: alle kwaadaardige gezwellen van de urinewegen (blaas, nier, prostaat, teelbal)

  • Urineweginfecties

  • Preventie en behandeling van nierstenen

  • Erectiestoornissen

  • Besnijdenis/sterilisatie

  • Kinderen: niet ingedaalde teelballen, vernauwde voorhuid, problemen met zindelijkheid, bedplassen, ...

Urologie is niet enkel een heelkundige discipline. Voor verschillende ziektebeelden kunnen ook medicamenteuze of andere conservatieve behandelingen worden opgestart. Dit is onder andere het geval bij goedaardige prostaatvergroting, nachtelijk plassen, overactieve blaas, urineweginfecties enz...

Indien een ingreep nodig is, zal hiervoor worden uitgeweken naar het AZ Jan Palfijn aan de Watersportlaan. Bepaalde ingrepen zijn mogelijk in dagziekenhuis, voor andere procedures is een opname van 2 of meerdere dagen nodig.

Zowel dr. Ringoir als dr. Van Erps zijn geaccrediteerd en voeren behandelingen uit volgens de Europese richtlijnen (EAU – European Associatie of Urology) en de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen.